Duurzaam

Gecertificeerd is de norm

Wij zijn al een aantal jaar duurzaam gecertificeerd (sinds 16 mei 2016, toen brons). Op 28 september 2018 zijn wij zilver gecertificeerd. Sinds 6 mei 2021  was Trendy Bloemen goud gecertificeerd.

Verantwoording

De teelt van bloemen en planten kan behoorlijk belastend zijn voor het milieu. Kweken gaat nog vaak gepaard met het gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmatige bemesting. Dit is schadelijk voor mens, dier en milieu.

Daarom kiest Trendy Bloemen voor duurzamer inkopen van bloemen en planten. Minder schade ontstaat aan het milieu en Trendy Bloemen kan zich beter verantwoorden naar de medemens. Trendy Bloemen die deze maatschappelijke verantwoording neemt, heeft zich gecertificeerd voor de Barometer Duurzame Bloemist.

Barometer Duurzame Bloemist

Een Barometer gecertificeerde bloemist word erkend als duurzame bloemist dankzij een controlerende instantie. Trendy Bloemen koopt op verantwoorde wijze bloemen en planten met de labels Milieukeur, MPS-A, Max Havelaar en EKO/Biologisch. Dit zijn verschillende duurzame keurmerken, waarbij de maatregelen voor medewerkers en de maatschappij aantoonbaar zijn.

Al deze normen vallen onder de Barometer Duurzame Bloemist. Een aangesloten bloemist kan ook groeien op de duurzaamheidsladder. Te beginnen bij niveau Brons van de barometer, via Zilver naar Goud. Helaas kwamen we nu 1 puntje tekort waardoor we nu weer even Zilver zijn.

Het verschil

Een gecertificeerd bloemist heeft een duurzamere bedrijfsvoering. Naast het duurzamer inkopen van bloemen en planten, gaat Trendy Bloemen bijvoorbeeld zorgvuldiger met energie om, gebruikt Trendy Bloemen schonere verpakkingen en schoonmaakmiddelen en is er een correcte omgang met de medewerkers. Dit alles word gecontroleerd door een onafhankelijke instantie. Het voornaamste verschil tussen een gecertificeerde, duurzame bloemist en een bloemist die ook wel duurzaam zegt te zijn.

Dit toont FloraNL graag aan, met ons label voor bloemen en planten en de website mijnduurzamebloemist.nl. Zodat u weet wat het verschil is en de keuze kunt maken voor een gecertificeerde bloemist zoals Trendy Bloemen.

Trendy Bloemen behaalt goud voor duurzaamste bloemist

LICHTENVOORDE – Ze had de envelop zaterdag snel onder de toonbank weggestopt. Het was te druk in de winkel aan de Varkensmarkt. Toen ze de post zondag in alle rust opende klonk thuis een keihard ‘hoera’. Ellen Kroekenstoel van Trendy Bloemen uit Lichtenvoorde haalde het certificaat met goudlabel uit de envelop. Het staat voor duurzaam ondernemen in bloemen.

“Ik heb er met mijn medewerkers naar toe gewerkt. Dit is de toekomst, de nieuwe norm. Dit is wat consumenten van je verwachten: maatschappelijk, duurzaam verantwoord ondernemen. Ik werk hier zelf graag aan mee”, vertelt Ellen.

Verduurzamen is mensenwerk
Trendy Bloemen is aangesloten bij FloraNL. Dit is een landelijk netwerk opgezet voor en door bloemisten. Binnen dit collectief stimuleert en ondersteunt FloraNL de aangesloten bloemisten op het gebied van automatisering, marketing, duurzaamheid en verkoopondersteuning. Te beginnen bij de bedrijfsvoering. “We kopen de bloemen en planten duurzaam in bij kwekers die een duurzaamheidscertificaat hebben. We gaan zorgvuldiger met energie om, gebruiken bijvoorbeeld ongebleekte verpakkingen en natuurlijke schoonmaakmiddelen. Dit alles wordt gecontroleerd door een onafhankelijke instantie. Er worden zoveel mogelijk bloemen en planten ingekocht met het Milieukeur en MPS-A label. Dit staat voor ‘milieu project system’. Wij minderen het gebruik van plastic en scheiden al ons afval. We letten op ons energieverbruik en onze winkel is voorzien van LED-lampen. En we helpen mensen aan het werk die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt.

Ellen laat een bloemenbox zien. “Een Trendybloemenbox”, benadrukt ze. Het is een mooie kartonnen vaas waarin Trendy boeketten vers en op water kan bezorgen. “Het is tijdrovend werk om deze bloemenboxen in elkaar te zetten. We hebben dit uitbesteed aan sociale dienst Laborijn in Doetinchem. Zij zetten er bijvoorbeeld ook een bedrijfslogo op of personaliseren de box met een geleverde boodschap of een felicitatie.”

Ellen is maar wat blij met de erkenning. Tien jaar geleden is zij gestart met haar bloemenwinkel Trendy Bloemen. In 2015 is ze begonnen met duurzaam ondernemen. In 2016 ontving ze brons, twee jaar later het zilveren label en nu is het goud geworden.

Aan de bloemen en planten zelf zie je het niet, maar in de inkoopadministratie houdt ze een aparte registratie bij van de herkomst van alle producten. “Het gaat erom hoe bloemen en planten gekweekt worden, verwerkt, verpakt en vervoerd worden. Voor het verkrijgen van het certificaat worden wij twee keer per jaar gecontroleerd.” Voor het behalen van het gouden label moet Trendy Bloemen voldoen aan de eisen van Centraal College van Deskundigen Milieukeur Agro/Food van SMK (Stichting Milieukeur). Behalve voor de bloemen en planten voert ze ook duurzaamheid door op de in- en verkoop van bloemengeuren (huisparfums) en Blossombs (kleurrijke bloembommetjes gemaakt met geheel natuurlijke ingrediënten).

‘Je krijgt een duurzaamheidstik’
Trendy Bloemen voert duurzaamheid steeds meer door in de bedrijfsvoering. “Je krijgt een soort tik. Je wilt er steeds beter in worden. We kopen in bij de bloemengrossier. Hij heeft een neus voor goede kwaliteit en weet de juiste kwekers te vinden. Het is belangrijk dat bloemen precies op tijd zijn gesneden. Zo kunnen we een breed assortiment inkopen en onze inkoop preciezer afstemmen op de vraag. We hebben ‘groen’ snijafval bij het maken van onze boeketten en bloemstukken. Graag zouden we dit groenafval gescheiden aanbieden, helaas is dit in gemeente Oost Gelre nog niet mogelijk voor ondernemers. Het plastic afval voeren we af via één van onze leveranciers, die zorgt ervoor dat het op een plek komt waar het gerecycled wordt.” Ellen ziet dat steeds meer collega ondernemers duurzaam bezig zijn. “Als iedereen zijn steentje bijdraagt, kunnen we met z’n allen veel betekenen op het gebied van duurzaam ondernemen.”